Op 24 mei 2014 is de tweede editie van de St. Joris Rally verreden. Met als thema “Eind goed, Landgoed” voerde de route dit jaar door Midden Nederland langs vele landgoederen in ‘t Gooi en omstreken. De start was op het Landgoed Maarsbergen en de route voerde via o.a. Landgoed Den Treek en Drakestein in Lage Vuursche naar de lunchlokatie op Landgoed De Zwaluwenberg bij Hilversum.

Dat het de deelnemers serieus was, bleek al bij de start. Direct na ontvangst van de routeboeken werden er grondige kaartstudies verricht, teneinde Leeuwarden als eindstation te voorkomen. Ook de indeling in de Tankers- en Verkennersklasse, die de organisatie had gemaakt, leidde tot scherpe onderhandelingen en af en toe tot kleine wijzigingen bij de secretaris aan de starttafel.

Een zeer speciale attractie was afkomstig uit het Louwman Museum in Den Haag: de originele Porsche 718, waarin één van Nederlands grote Formule 1 rijders Carel Godin de Beaufort in de jaren ’50 en ’60 heeft gereden, was terug op het Landgoed Maarsbergen en stond te pronken op de oprit. De belangstelling om deze auto een keer van dichtbij te zien was groot.

De route zelf werd dit jaar gecontroleerd door middel van controlebordjes langs de route en het deed de uitzetter veel genoegen, dat toch niet iedereen de bedachte valstrikken wist te omzeilen (beter: te omrijden).

Op Landgoed De Zwaluwenberg werden de deelnemers  welkom geheten door de kolonel  Calmeijer Meijburg, chef staf IGK en gastheer, en de voormalig Wapenoudste der Cavalerie, tevens voorzitter VOC de generaal-majoor b.d. de Jonge. Deze laatste vertelde onder andere over zijn rijervaringen in een MG-B en wist met een boeiend betoog iedereen ervan te overtuigen, dat het in Duitsland kan voorkomen, dat zandhopen spontaan voor je auto op de weg springen. Het bleef onduidelijk, of de verzekeraar deze overtuiging deelde.

Na de lunch voerde de route via Eemdijk (met z’n allen op de pont!), Bunschoten, Nijkerkerveen en Achterveld terug naar Landgoed Maarsbergen, waar de equipes via de schitterende zelf geknutselde startpoort van de organisatie aan de finish kwamen.

Helaas ontstond er dit jaar ook een serieus pechgeval. Waar een wat verroeste condensator van een klassieke Jaguar al niet toe kan leiden: in ieder geval tot stilstand. Gelukkig kwam de equipe (door KNAC en ANWB Wegenwacht weer “op de hoeven gezet”) tijdens de borrel aan de finish, zodat iedereen weer veilig aangekomen is.

Mooie routes, enthousiaste deelnemers, een uitgebreid organisatiecomité, een fantastische ontvangst op de landgoederen, kortom een perfecte dag. De editie 2015 is nu alweer in voorbereiding, dus laat uw kans niet voorbijgaan om mee te doen.

Als laatste een dankzegging aan de sponsors. Het doel van het organisatiecomité is de financiële drempel om mee te doen voor deelnemers zo laag mogelijk te houden. Dank dus aan de Vereniging Officieren Cavalerie, de Vereniging Onderofficieren Cavalerie, de Vereniging Huzaren van Boreel en het bedrijf Prolific, dat zij een bijdrage hebben geleverd om de St. Joris Rally dit jaar weer mogelijk te maken.

Tot ziens in 2015 bij de derde editie van de St. Joris Rally.

Gert-Jan Polman, voorzitter organisatiecomité